Hoppa till innehåll

Byggnad 12 (By 12) – Överläkarens bostad

Byggår: 1877
Arkitekt: troligen Axel Kumlien

By 12, som ligger på en platå i slutet av allén från Borggården, byggdes åt hospitalets överläkare.

Planlösningen i By 12 var typisk för ett ståndsmässigt boende. På bottenvåningen fanns de representativa utrymmena så som ekonomiutrymmen, rum för doktorn, matsal och salong. På ovanvåningen fanns ytterligare en salong samt sovrum och arbetsrum. By 12 tillhörde chefsläkaren fram till ca 1970 då rummen användes som träningslägenheter och senare för konferenser.

Byggnaden

Lunds hospital är planerad kring en mittaxel med By 1, förvaltningsbyggnaden, i dess mittpunkt. By 12 ligger på en höjd i en förlängd mittaxel och mitt emellan de två förstaklassavdelningarna, By 6 och By 11. På denna höjd i slutet av allén från By 1 ligger alltså By 12 som var överläkarens bostad. Från byggnaden hade man bra utsikt över området och på framsidan anlades en liten öppen plats som senare fick en bronsstaty.

Kuriosa

När en patient skrevs ut från hospitalet var de inte alltid redo för det förändrade samhället utanför hospitalets gränser. Ett första steg var att de placerades i träningslägenheter inom området där de skulle klara sig själva med personal närvarande. De utskrivna patienterna fortsatte med sin sysselsättning men fick nu äta i personalmatsalen, något personalen definitivt inte tyckte om.

När patienten var redo byttes By 12 ut mot en lägenhet på klostergården, där personalen bara kom någon gång per vecka.

Hitta hit