Naturuppdrag 1
Boken
Bokveden har varit ett eftertraktat bränsle. Förr användes veden till silltunnor, smörkärnor, redskapsskaft med mera. Ur ollonen kan man pressa en olja som används till bränsle i oljelampor, men också till matolja. Den har också strukits på sår för att påskynda läkning.
De första bokbladen som slår ut kan man äta råa som sallad eller tillaga som kål. Man har förr blandat bokblad med sädesmjöl och kokat till gröt. Knopparna har torkats och malts till mjöl.
Idag används bok till parkettgolv, möbler och (eftersom veden är smaklös) till glasspinnar, grillpinnar och tandpetare. Skalade och mixade bokollonfrön lär säljas i exklusiva mataffärer som bokollonsmör.
Blunda och känn på bokens bark. Hur tycker du att den känns?
Naturuppdrag 2
Kaukasisk vingnöt
Kaukasisk vingnöt är ett storvuxet, 15-20 m högt lövfällande träd med vid krona, och ett iögon-fallande exotiskt utseende. Barken är grå och grovt fårad. Arten blommar i april-maj, och känns lätt igen på de stora mångpariga bladen och på de i frukt långsträckta honhängena med sina talrika frukter, likande svansar. Frukten är en omkring två centimeter bred nöt med rundade öronlika vingar. Kaukasisk vingnöt hör hemma i Kaukasus och norra Iran men odlas ibland i parker och andra offentliga miljöer.
Kan du se några ”svansar” som hänger ned från trädet?
Naturuppdrag 3
Fläderbuske
Detta är en fläderbuske, på skånska även kallad hylle. Flädern är en mytomspunnen växt. Förr sa man att om man äter blommor från flädern vid midsommar går man fri från sjukdomar ett helt år. Flädern har i långa tider använts som botemedel mot förkylning. Om du behöver plocka blommor från en fläderbuske, glöm då inte bort att fråga ”hyllemor” om lov först. Flädern har en stark doft.
Skrapar man försiktigt med nageln på barken så frigörs doften. Vad tycker du att det luktar?