Hospitalets dagliga drift
Lunds hospital var i sig självförsörjande. En del av patienternas behandling var arbetsterapi och många av produkterna de producerade såldes sedan vidare. På området producerades även mycket av grönsakerna som användes till maten samt tygerna som användes till bland annat kläder. I snickeriverkstaden jobbade de flitigt för att tillverka både möbler till de färdiga byggnaderna samt virke till de planerade.
För att hålla hospitalet självförsörjande krävdes en del ekonomibyggnader för produktion och drift. Snickeriverkstad, tvättbyggnad och matsal är bara några exempel på vad som uppfördes och står kvar än idag.
Inom området räknas By 18-21, 31-33, 35 och 37 (se karta).
Vill du veta mer?
-
Om S:t Larsparken
Där Lund är som grönast ligger S:t Larsparken och Hemsö utvecklar området successivt. Vi möjliggör så att det i parken finns utrymme för att leva, leka och lära samt bo.
Läs mer -
Växter och fauna
När Hospitalet byggdes i slutet av 1800-talet fick den danska trädgårdsarkitekten Henrik A Flindt uppdraget att formge parken.
Läs mer -
S:t Larsparkens historia
1850 tog hospitalsbyggandet fart i landet, med tankar om att patienter skulle botas genom meningsfull sysselsättning, solljus, frisk luft och god hygien.
Läs mer