Byggnad 3 och 8 (By 3 och 8) – Osnygga och halvoroliga kvinnor respektive män
Byggår: 1876-77
Arkitekt: P U Stenhammar
I By 3 och 8 placerade man de osnygga och halvoroliga patienterna. Män och kvinnor åtskildes inom området där kvinnorna återfanns i den norra delen och männen i den södra. By 3 användes därför som avdelning för osnygga och halvoroliga kvinnor och By 8 användes till motsvarande fast för män.
Det fanns plats för totalt 62 patienter, uppdelade på två avdelningar, i By 3 respektive By 8. Samtliga patienter sov i sovsalar på ovanvåningen och på bottenvåningen återfanns dagrum, matsal och arbetsrum. 1947 byggdes By 8 om till TBC-byggnad och arkitekten var ingen mindre än Hakon Ahlberg.
Byggnaden
By 3 och 8 utgjorde, tillsammans med By 2 och 7, stommen i Lunds hospital. By 3 och 8 hade ursprungligen sinsemellan spegelvända planlösningar men var i övrigt identiska. Dess huvudfasader är vända ner mot Höje å och har en lugn framtoning. Fasaderna mot By 1 är däremot utformade på ett mer livligt sätt med större utskjutande delar.
Kuriosa
På kvällar och nätter var avdelningarna enkelbemannade och den före detta mentalskötaren Gustaf Arfwidsson berättar om sitt första skift på sjukhuset, i By 8. Han fick ingen upplärning av personalen utan det var en av patienterna, Erik Palmqvist, som skötte den biten. Erik var placerad på avdelningen för att hjälpa personalen.